vineri, 15 iunie 2018

Memoriile unui poprit.Ziua trei. Cu totii

Suntem cu totii niste popriti. Nu citesti aici expresia unei dorinte de a nu fi singurul cazut in bucluc, de a vedea si pe ceilalti cum se inghesuie la banci buluc, panicati de viitorul lor financiar. Ar fi prea simplu, prea banal. Dorinta atavica de a vedea moarta si capra vecinului ori versiunea ei moderna, capitalista, de a-ti vedea vecinul mort, pentru a-i putea lua capra. Nimic de genul acesta. Ar fi prea simplu, prea vulgar. Cistesti aici despre un alt soi de poprire, una multa mai daunatoare noua decat cea pusa asupra unui cont bancar. Povestea acestei popriri incepe ca de fiecare data cu un Credit. Acordat noua de ceilalti fara a baga chiar de stire sau arogat cu de la noi putere, cu aroganta specifica tineritii, creditul despre care povestim acum reprezinta insasi incipitul istoriei vietii multora dintre noi. Prinsi in tumultul primilor ani ai tineretii noastre, ne vedem transpusi in pustiu, unde de pe un pisc inalt ne intampina vederea ispititoare a "tuturor imparatiilor acestei lumi si a lor slava".
Daca are sansa de a primi o educatie superioara, cele mai mari infaptuiri stiintifice sau literare ii apartin lui. Si cum aceasta reprezinta un adevar indubitabil, aroganta lui de personalitate titanica devine perfect justificata in ochii lui, desi poate nu a lucrat un ceas macar in intreaga lui viata de student. Creditul primit ii acopera lipsa de straduinta, joaca rolul de agent principal in musamalizarea procrastinarii ce ii defineste existenta.
Daca are sansa de a avea talent artistic, toate capodoperele ce vor impanzi muzeele viitorului ii apartin lui. Adevar absolut pentru tanarul nostru artist, ce-i justifica atitudinea superioara, capriciile-i de geniu necunoscut  si, mai ales, indolenta-i pantagruelica, ce pare a nu cunoaste saturatia. Totul este in regula. Creditul ii tine locul rezervat, posteritatea trudeste deja la a sa efigie, intru memoria geniului ce a dat umanitatii atatea minuni ale artei. Intre timp insa, minunile aceastea se reduc doar la o cantitate remarcabila de alcool bauta zilnic si la o calitate contestabila a aforismelor sale avangardiste. De restul se ocupa Creditul.
Daca ai sansa de a fi iubit...lumea este intr-adevar a ta. Iubirea - departe de a o vedea precum ceva incredintat tie, de care ai face bine sa te ingrijesti. Totul si se cuvine, totul vine atat de firesc incat uiti complet ca este necesar si aportul tau intru intretinerea ei. Te preschimbi pe nesimtite intr-un Deus Otiosus al Amorului, pana ce acesta se va stinge, lasand in urma doar un templu gol.
Daca ai norocul de a avea prieteni buni, norocul este al lor ! Caci ce alt lucru mai bun li s-ar putea intampla decat sa-ti faca cunostiinta, sa te ajute cand iti este greu, sa te distreze cand te simti plictisit, sa te readuca la realitate cand estei distrat, sa te imprumute cand esti poprit... De cealalta parte, dovezile de prietenie din partea ta ? Habar nu au binecuvantatii acestia de prieteni ai tai de sublimul sentimentelor ascunse adanc in sufletul tau, care odata iesit la iveala l-ar transforma pana si pe Patrocle intr-un prieten perfid, superficial, nedemn de afectiunea Peleanului. Insa pana in clipa potrivita acestei dezvaluiri a preplinului tau sufletesc, al celor mai exuberante manifestari de prietenie de care esti capabil, pana atunci te bucuri inca putin de acest credit al amicitiei.
Exista o sumedenie de denumiri sub care este cunoscut acest dintai Credit pe care-l primim cu totii in viata. Unii primesc Creditul Talentului, altii primesc Creditul Planurilor de Cariera, al Ambitiei, al Viselor de Implinire Profesionala. Cei mai multi dintre noi primim Creditul Prieteniei, al Iubirii, al Increderii. Creditul vointei de a renunta la viciile nocive, creditul puterii de a trece peste o despartire, un refuz, creditul capacitatii de a intelege sensul compromisurilor facute.Indiferent de numele sub care se ascunde, intr-o buna zi tot isi va revendica plata. Intr-o buna zi vei fi somat sa platesti pentru Creditul oferit tie in avans. Vei fi fortat sa scrii despre vicisitudinile ce vor veni, amuzand Soarta cu felul tau pedant de a fixa temporal aceste zile rele "intr-o buna zi"... Le vei fixa undeva in viitor, cand te vezi pe tine trecut de 30 de ani, cu o duzina de vise neimplinite.Vezi cum vei indura dezamagirea de a contempla cum increderea in capacitatea de a-ti dura un viitor dupa chipul si asemanarea acestor vise slabeste pe zi ce trece. Te vezi confruntat cu o realitate complet diferita de cea imaginata de tine cand inca te bucurai de Credit, cand totul era posibil, intreaga lume era a ta. Te descoperi dintr-o data poprit, pricepi cum toate resursele ce ti-au fost oferite au sfarsit irosite in van - timpul, energia, bunele intentii, de a face, de a drege. Acum, toate acestea sunt blocate pana ce te vei arata demn de a le redobandi. Iubirea, prietenia celorlalti, admiratia sau increderea lor in tine - valori ce pot fi si ele poprite, si de cele mai multe ori ni se intampla asta. Lipsiti de ele, intelegem de abia atunci insemnatatea lor si nesocotinta de care am dat dovada. Vine vremea cand trebuie sa dam cont de ceea ce am facut cu Creditul primit. Suntem cu totii niste popriti, macar o data in vietile noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu